Повече от 1000 тона некачествени горива са изтеглени от пазара през тази

...
Повече от 1000 тона некачествени горива са изтеглени от пазара през тази
Коментари Харесай

Над 1000 тона некачествени горива са изтеглени от пазара за година

Повече от 1000 тона некачествени горива са изтеглени от пазара през тази година след инспекции на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Наложените наказания са за над 1 млн. лева, предава БТВ.



 



4,4% от тестваното гориво през годината е имало отклонения в качеството. Взети са повече от 1500 проби в една трета от бензиностанциите в страната. Според техническия контрол случаите на некачествени горива понижават.

При дизела най-честият проблем е, че горивото пламва при температура под 40 градуса, което основава заплаха за колите през лятото.

 



 

А при бензина най-честото отклоняване е непълното изгаряне, което пък води до смог и по-лоша работа на мотора. 

Механикът  Димитър Димитров  от Съюза на българските автомобилисти (СБА) също е  зареждал некачествено гориво. Според него към 15% от клиентите в сервиза идват с сходно подозрение.

Съветва клиентите си да имат добавки за разчистване на горивните филтри и за разграждане на водата в горивото, в случай че има такава.

През тази година инспекциите на организацията, която следи за качеството на горивата са открили една проба на гориво, разредено с вода.

„ В съпоставяне с минали години следим намаляване на % несъответствия ”, заяви Васил Ненчев от гл. дирекция " Контрол качество на течните горива ", ДАМТН.

Горивата се тестват и за сяра, когато равнищата са над допустимите – замърсяват околната среда.

Дори минималното отклоняване в качеството обаче се отразява.

„ Като цяло води до замърсяване на околната среда, на здравето на хората и върху техническото положение на автомобила ”, добави Васил Ненчев.

В три от тестваните обекти горивото е било изтеглено от пазара поради прекалено много отклонения в качеството.

Санкциите за некачествено гориво през тази година надвхрълят 1 милион лв..

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР